Bedouin Travel AB

Telefon 031-708 18 82

E-post:
info@bedouintravel.se

E-post för flygbokningar:

resor@bedouintravel.se


Huvudkontor:

Karl Gustavsgatan 52,

411 31 Göteborg.


Besöksadress:

Karl Gustavsgatan 52

Nyheter

TUR mässan 2013

Våra erbjudandenIran, formellt sedan 1979 Islamiska republiken Iran, ett land i Sydvästasien och Sydasien. Namnet Iran togs i bruk inhemskt sedan sasanidernas era och internationellt sedan 1935, innan var landet känt för västvärlden som Persien. Både Iran och Persien används omväxlande i kulturella sammanhang, medan Iran är det namn som används officiellt i politiska sammanhang.

Teheran är Irans huvudstad och största stad, samt centrum för landets industriella, kommersiella, finansiella och kulturella liv. Iran är en regional stormakt, och har en viktig ställning i den internationella energisäkerheten och världsekonomin som ett resultat av landets stora reserver av petroleum och naturgas.

Klimatet varierar mellan extrem värme och extrem kyla. I inlandet kan det bli upp emot 50 grader under sommardagarna, men nätterna är svala. I bergstrakterna blir det nedåt −20 grader på vintern, medan det i kustområdena är mildare klimat. Det är vanligt med starka vindar, och i östra Iran blåser 120-dagarsvinden med 45 meter i sekunden på somrarna.

VALUTA: Iransk Rial -  1 SEK = 1,931 IRR (Rial)  2013-03-12 forexticket.se

Historiska platser

Detta är några väl kända, forntida platser, som haft stor betydelse i Irans och Persiens historia:

Persepolis eller Perspolis  (”den persiska staden”) är en forntida ruinstad  i södra Iran i provinsen Fars. Persepolis var en huvudstad i Akemeniderriket Byggandet av staden påbörjades 521 f.Kr. på order av Dareios I. Byggandet av Persepolis bedrevs under mer än två århundraden, ända tills Perserriket erövrades och staden delvis förstördes av Alexander den store år 331 f.Kr.


Pasargad eller Pasargadae är en forntida stad i Persien. Ruinerna ligger 87 km nordost om Persepolis, i provinsen Fars i dagens Iran och var den första huvudstaden i Akemenidernas rike. Staden uppfördes på uppdrag av Kyros II (Kyros den store) och grundlades år 546 f.Kr. eller något senare. Den blev aldrig helt färdigställd då Kyros dog i ett slag mellan år 540 f.Kr. och 529 f.Kr. Pasargad förblev dock huvudstad i det persiska riket tills Dareios I började uppföra en ny i Persepolis.


Susa, en forntida stad i västra Iran, huvudstad i riket Elam; förstördes av assyrierna 649 f.Kr., återuppbyggdes och blev en av huvudstäderna i perserriket. I motsats till en annan betydelsefull elamitisk stad, Anshan, låg Susa i slättlandet nära Mesopotamien. Susa var en central plats för den elamitiska kulturen alltifrån äldsta tid. Befolkningen kallades för "elamiter". Här finns starten på det första nedtecknade räknesystemet som hade basen 10. År 3500 - 3300 f.kr.


Takht-e Soleyman, (Salomos tron) är den viktigaste helgedomen för zoroastriska och Sasanidiska imperiet. Platsen omfattar lämningar av en zoroastrisk helgedom delvis återuppbyggd under Ilkhanidiska perioden, såväl som ett tempel från Sassanidisk tid, som var helgat till Anahita. Folkliga legender säger att kung Salomo brukade fängsla monster innanför den 100 meter djupa kratern i det närliggande Zendan-e Soleyman ("Salmomos fängelse"). En annan krater innanför befästningarna är fyllt med källvatten; Salomos sägs ha skapat en flödande damm som än idag finns kvar.


Till Iran erbjuder vi flygresor med


Iran Air                          Turkish Airlines                     Qatar Airways

Lufthansa                     Air Italia                                  Emirate Air